شب. سکوت. کویر

بیا به شام غریبان ما و مهمان شو که امشب اهل دلی عاشقانه می خواند. "اینجا فقط فریاد است. فریاد با صدای سکوت"

سلام  

هر چند من از این نوع پست ها نمی نویسم و یا توی وبلاگ نمی گذارم " مگر دیگر نویسندگان"  ولی این مطلب شیر مادر اینقدر حائز اهمیت است که واقعاً مادر ها باید با دقتی دو چندان به این مقوله نگاه کنند و با تعمق این متن را دنبال کنند.!!!

شیر مادر

 

شیر مادر شامل تمام مواد مغذی مورد نیاز برای شیرخوار در 4 الی 6 ماهگی اول زندگی است. جالب اینجاست که ترکیبات شیر مادر بر اساس نیاز نوزاد تنظیم ‌شده است.

 

مثلا یک نوزاد نارس همان شیری را از مادر دریافت خواهد کرد که می‌تواند هضم کند. ویتامین و آهن شیر مادر تا 4 الی 6 ماهگی نوزاد کافی است. نمک، کلسیم و فسفات هم در حد کفایت وجود دارند. در این شیر آنزیمی بنام لیپاز وجود دارد که هضم چربی را آسانتر می‌کند. شیر مادر بدلیل داشتن آنتی بادی و گلبول سفید می‌تواند شیرخوار را در مقابل برخی عفونتها محافظت کند.

ترکیب شیر مادر :

ترکیب شیر مادر در ابتدا و انتهای هر وعده شیردهی تغییر می‌کند. این شیر در ابتدا آبکی و آبی رنگ است که غنی از پروتئین، قند، ویتامین، املاح و آب است و در انتها سفیدتر و سرشار از چربی است. این چربی منبع اصلی تامین انرژی شیرخوار است. بنابراین دوره شیردهی باید کامل باشد و هرگز سعی نشود که در هر وعده از هر دو سینه شیر داده شود. نوزادانی که شیر مادر می خورند حتی در آب و هوای گرم به آب اضافی نیاز ندارند.

مضرات تغذیه با شیر خشک :

1- افزایش احتمال آلودگی و بروز عفونت نوزادان از جمله اسهال مزمن

2- کمبود ویتامین، فقر آهن، نمک زیاد، کلسیم و فسفات زیاد، چربی نامناسب، پروتئین نامناسب ، بدی هضم و جذب

3- احتمال بروز حساسیت مثل آسم و اگزما

4- مشکل مکیدن

زمان شروع اولین تغذیه :

تغذیه با شیر مادر باید هر چه زودتر پس از تولد نوزاد شروع شود. بنابراین اولین تغذیه باید از روی تخت زایمان شروع شود.

دفعات شیر دهی :

متناسب با تقاضای نوزاد تعیین می‌شود و ساعت معینی ندارد.

مدت زمان تغذیه :

به شیر خوار اجازه دهید هر موقع و هر چقدر که می خواهد از پستان مادر شیر بخورد. لازمست مادر در طول روز از هر دو پستان خود بطور منظم به شیرخوارش شیر بدهد ولی دقت کنید که در هر وعده فقط از یک پستان باید شیر بخورد.

تب شیر چیست ؟

گاهی اوقات قبل از آنکه شیر مادر جاری شود پستان او سفت شده و برای مدت 24 ساعت تب می‌کند که این حالت را تب شیر می نامند. این تب معمولا بدون درمان بهبود می یابد ولی اگر بیشتر از 48 ساعت طول کشید، باید بدنبال علل عفونی گشت. برای درمان تب شیر باید پستان را به دفعات از شیر تخلیه کرد.

ماستیت چیست ؟

اگر سفت شدن پستان برطرف نشود، ممکن است بافت پستان عفونت کند و قسمت عفونی قرمز، داغ، متورم و دردناک شده، مادر مجددا تب می‌کند که به این حالت ماستیت می‌گویند. برای درمان ماستیت ابتدا باید پستان تخیله شود. تجویز آنتی بیوتیک، تب بر و استفاده از کمپرس گرم پستان مبتلا نیز در مراحل بعدی باید انجام شوند. لازم به ذکر است که در حالت ماستیت نیازی به قطع شیردهی نیست.

آبسه پستان چیست ؟

اگر ماستیت درمان نشود، آبسه پستان ایجاد می‌شود. در این حالت پستان دردناک و داغ است. برای درمان آبسه پستان بیمار را باید در بیمارستان بستری نموده و با شکاف آبسه محتویات آنرا تخلیه نمود.

 

جلوگیری از زخم نوک پستان :

نوک پستان را نباید بیشتر از یکبار در روز شست. در این شستشو بهتر است از آب خالص استفاده شود. برای جلوگیری از بروز این حالت مادر باید اجازه دهد تا کودک خودش بعد از اتمام تغذیه پستان را رها کند. برای درمان این زخم به چند نکته باید توجه کرد :

اصلاح حالت مکیدن

مالیدن قطره آخر شیر روی پستان

قرار دادن نوک پستان در مقابل هوا و آفتاب در فاصله دفعات شیردهی

مالیدن کرمهای وازلین استریل

نوشته شده در ۱٠ بهمن ۱۳۸٧ساعت ۱:۳٩ ‎ب.ظ توسط مرتضی دشتیان نظرات () |


Design By : Night Skin